Antallet af rejsende, der er på vej til året bedste ferie, stiger kun fra nu af. En stor del af jer, der skal på skiferie, benytter bilen som transportmiddel.
Bilens store force er naturligvis friheden til selv at bestemme tempoet, og antallet af eventuelle pauser undervejs.
Der er dog nogle ting I kan gøre hjemmefra, så turen forløber så let og smertefrit som det kan lade sig gøre - for alle parter.
Vi har derfor samlet en række råd, som kan hjælpe jer på vej.
Bilen:
1. En lang køretur er naturligvis en belastning for bilen. Tjek olie og tag eventuelt ekstra med. Tjek også inden I kører hjem igen. 2. Undersøg om der er kølervæske nok. 3. Fyld sprinklervæske på og undersøg om viskerne er i orden.
4. Gå en tur omkring bilen, for at se om alle lygter lyser korrekt.
5. Når du alligevel er ud at tjekke lygter, så kik på dækkene om der er mønster nok - også til at komme hjem igen. Lovkravet hedder 1,6 mm. FDM anbefaler 3 mm.
6. Apropos dæk, så tjek også om trykket er korrekt i forhold til den vægt bilen skal transportere.
7. Tjek også reserve- eller nødhjulet for om der er luft nok i det. Er jeres bil udstyret med lappekit, undersøg om det er intakt.
8. Undersøg også hvor meget vægt der må være i bilen. Bilens totalvægt findes på registreringsattessten og du skal blot trække egenvægten fra, så kan du se hvor meget personer og baggage må veje. Denne del er især vigtig, hvis I benytter en mindre bil.
9. GPS'en er god som hjælper, mens en opdatering til de nyeste kort, vil gøre den helt perfekt til turen. Nogle sværger dog fortsat til også at have fysiske kort med, da det giver et andet overblik.
10. Undersøg på forhånd om der er brug for motorvejsmærker på turen, om vejhjælpsabonnementet er gyldigt, kaskoforsikring og om der er brug for det røde SOS kort. Skal I uden for EU gælder der i øvrigt andre regler, herunder det grønne kort fra jeres forsikringsselskab. Husk også original registreringsattest, pas, det blå/gule sygesikringskort og en eventuel rejseforsikring. Inde i bilen:
1. Har I kæledyr med, kan man placere dem i bur eller sele. der er intet krav om fastspænding i Danmark. Men en hund på 30 kilo, vil ved en kollision på 50 km/t komme flyvende med en vægt på 720 kilo. Ifølge ADAC, vil en genstand blive 24 gange så tung ved en kollision med førnævnte hastighed. 2. Man bør ikke have bagage højere end et eventuelt dækken. Alternativt kan man udstyre bilen med et transportnet, så bagagen bliver på sin plads.
3. Og med hensyn til bagage, er det en god idé at få de tungeste ting længst ind mod ryglænet. Alt det I kan få brug for undervejs, bør selvsagt være lettilgængeligt. 5. Ekstra bagage kan være nødvendigt og her er en tagboks smart. Den bør dog kun fyldes op med lette ting, og bagagen bør spændes fast. Husk på, at en tagboks øger benzinforbruget. 4. Tjek også om der er advarselstrekant i bilen, og en sikkerhedsvest er altid en god idé uanset om den er påbudt i det land I kommer til eller ej. Gerne en til alle mand. Undervejs: 1. Hold godt med pauser undervejs. Spis og drik let. Gør turen til destinationen til en del af ferien. 2. Tag eventuelt underholdning med, så passagererne på bagsædet hygger sig undervejs. det kan være film, blade, håndholdte enheder, musik eller lydbøger. 3. Og igen, tag den med ro. Lad de travle komme forbi, nyd turen og det faktum, at I er på vej på ferie. 15/12-2014 |
Tips før I kører på skiferie |